2012-12-14 Så Gävlebocken brann ner i år igen
När jag bodde i Gävle cyklade jag alltid förbi julbocken på väg till gymnasiet och såg flera år hur den en dag stod där helt svart och naken. Att den därför brann ner i år igen var därför ganska väntat för att även om många säger att de är trötta på bockbrännarna så har det blivit en tradition. Jag önskar bara att jag hade satsat mina pengar på betsafe som hade 11 som odds!
Att bränna ner bocken brukar rubriceras som grov skadegörelse eller mordbrand – och vad jag kan minnas har bara en bockbrännare blivit dömd: en amerikan som hade fått höra att det var en tradition och tog det för bokstavligt... Så med honom i USA kryllar nu Gävle av anonyma bockbrännare. Ett år hörde jag vän säga att bocken kan brännas ner enkelt med en eldpil – några dagar sedan brann bocken ner av en grinchen med pil och båge – och jag frågade inte honom om det. Du vet, i Gävle bor man ibland dessa anonyma bockbrännare och man frågar ingen.

Ibland bygger de till och med större än originalet bakom

Det som det aldrig rapporteras om är den lilla bocken som står framför den stora. En ungefär 2,5 meter hög bock som några gymnasieelever bygger ihop varje år och den brinner eller vandaliseras absolut varje år. Typ.

Publicerad av Cristoffer kl 12:58
Taggar:


0 Kommentarer
Kommentera