2012-12-09 Andra advent!


Är det någon som har julkänslor? Jag hade det någon gång i mitten av november, men sen försvann den igen. Vet inte riktigt vart den tog vägen? Borde jag gå på ett julbord någonstans och insupa lite lutfisk, lax i kopiösa mängder och en hink glögg?

Denna vecka började en delkurs i essäskrivande. Det kommer bli mycket intressant att skriva essäer, vilket är en form av personligt text centrerad kring vetenskaplig fakta. Ibland kan det se ut som en krönika, ibland som en kortare bok. Så min första skrivna essä blev denna (skriven rakt på sak utan redigering):

Om ålder
 
Sedan 1989 har jag levt i tjugotre år. 23 år som 80-talist som nu har klivit in i 2000-talet vars årtusende får sina första tonåringar nästa år. Det är som om åren har börjat komma ikapp mig, jag är inte längre den yngsta utan jag slåss redan med 90-talister och inom några år är 00-talisterna redan igång. Så vad är en ålder egentligen? Vi har alltid fått höra att ålder är lika med erfarenhet, och att ha en ålder är att ha en alldeles egen speciell värld av kulturella referenser. Men vad gör då åldern med varandras uppfattning av varandra?
I Sverige får jag ofta höra att jag ser yngre ut än vad jag är. I Japan fick jag höra att jag såg äldre ut, och i Thailand gissade de rätt mestadels. Ibland har jag fått höra att jag ser fem år yngre ut - en smärre förolämpning har jag uppfattat det som men i slutändan står jag där och funderar: varför vill man se äldre ut som ung, för att sedan önska sig tillbaka den när man gått och blivit äldre?
För ålder är något som har blivit en alltmer viktig del i dagens samhälle. Tänker vi oss tillbaka till så sent som XXXX visste man oftast inte hur många år man var utan istället helt enkelt värderade ens handlingar och erfarenhet som ett tecken på åldern. Idag räknar vi ålder som ett konkret verktyg till människans utveckling i dagens samhälle. Föräldrar som tittar snett på den andra familjens barn och frågar hur många år det lilla barnet är "Två år? Jaha, ja då gick vår lilla Lisa redan...". Vi firar 10-åringen extra mycket för att denne har klivit in i en ny era av tvåsiffrigt nummer, 13-åringen  firas för att denne har nu klivit in i en tonårsperiod som några decennier tidigare inte ens fanns i samhället, och så här fortsätter sedan firandet med åldrar såsom 18, 20 för att sedan hamna stadigt på tal som antingen slutar på fem eller noll. Vilken besatthet för jämna siffror!
Vad har ålder inneburit egentligen för oss idag? Vad än en person har åstadkommit så jämförs det med dennes ålder. Vi frågar oss hur den där 18-åringen redan kan ha fem bolag. Ju lägre ålder, desto större förvåning.

Publicerad av Cristoffer kl 23:49
Taggar:


0 Kommentarer
Kommentera