Studentbloggen


 
Namn: Christoffer Wiklöw
 
Ålder: 23 år

Kommer ifrån: Gävle

Pluggar: Journalistik

Inspireras av: Innovativa personligheter, metropoler, kulturkrockar, mys på en skybar, första kaffekoppen på morgonen.
Idag är det första advent 
och jag har absolut ingen ljusstake att tända, jag funderar på vad julen har för religiös mening nuförtiden egentligen. Har julen blivit kommersiell? Träffas vi för att byta julklappar, äta köpt mat och resa flera mil för att fastna med SJ någonstans? Är det någon som går till julottan nuförtiden?

I Japan firar man jul – en helt kommersialiserad jul utan skam. De flesta utav pyntet åker upp samma natt som Halloween, yes, och stannar sedan till juldagen högst. För därefter träder deras shintofirande av nyåret. Julafton ses som en romantisk dag då man går ut med sin partner och äter en romantisk middag och avslutar kvällen med en jordgubbstårta (!) som man har beställt flera veckor i förväg. Julklappar får man av föräldrarna, men inte vice versa. 

Själv började jag julpynta lägenheten igår, och kom halvvägs innan jag la mig sjuk igen. Jag vet inte riktigt vad för jul jag vill ha iår. Vad står julen för idag? Om jag hade möjligheten skulle jag vilja fira en modern jul på en strand, eller på en skybar någonstans. Och gärna med lax, köttbullar och potatis, glögg och after eight. 
 

0 Kommentarer  |  Taggar:
Så här ser julgranen ut just nu, imorgon kommer jag kasta på pyntet!
 
 

0 Kommentarer  |  Taggar:

Snökaoset i Gävle 1998


Jag gick ut klockan fem i morse
fråga mig inte varför då jag vet att det är en omänsklig tid att vara utomhus på speciellt den morgonen som vi hade – och mötte ett väder som bokstavligt talat snöade rakt på linserna och ja kanske under ögonlocket, ett horisontellt snöfall utan dess like. Och vid den tidpunkten på dagen finns inte en enda människa ute, och ingen har plogat eller skapat en stig på trottoarerna så man går där och trampar genom decimetertjock snö där varje steg känns som ett evigt tålamodstest. Jag fick snö på ställen där man aldrig borde få snö. Typ inuti örat. 

Sen har jag bara förlitat mig på blåa linjen idag. GOD BLESS den blåa linjen! Den kan man alltid lita på, ingen trängsel, ingen lövhalka eller liknande. Sen har jag sett på nätet hur stormen gick från klass 1-varning till klass 2-varning och frågat mig själv "är det verkligen så illa?". Jag menar, jag är från Gävle (1,5 timmar från Sthlm) där det snöar såhär på vintern ibland och det blir ingen kalabalik då inte. Men visst, Stockholm är en mer komplicerad stad. Men ställa in alla bussar? Jeez.

Gävle hade det numera historiska snökaoset 1998 140 cm snö kom, ett Sverigerekord, och lamslog staden. Jag minns hur man vaknade upp med snö upp över fönstret (bodde i radhus) och en massiv snödriva över dörren så att den inte gick upp. Vi fick helt enkelt klättra ut genom fönstren. Ute var det en märklig känsla av att gå så "högt" upp ovan gatumark. Som nioåring tyckte jag det var den bästa vintern någonsin med en ledig vecka från skolan och allt. Och ja, inte ens bocken klarade sig det året.
Julbocken i Gävle 1998

0 Kommentarer  |  Taggar:


Är det någon som har julkänslor? Jag hade det någon gång i mitten av november, men sen försvann den igen. Vet inte riktigt vart den tog vägen? Borde jag gå på ett julbord någonstans och insupa lite lutfisk, lax i kopiösa mängder och en hink glögg?

Denna vecka började en delkurs i essäskrivande. Det kommer bli mycket intressant att skriva essäer, vilket är en form av personligt text centrerad kring vetenskaplig fakta. Ibland kan det se ut som en krönika, ibland som en kortare bok. Så min första skrivna essä blev denna (skriven rakt på sak utan redigering):

Om ålder
 
Sedan 1989 har jag levt i tjugotre år. 23 år som 80-talist som nu har klivit in i 2000-talet vars årtusende får sina första tonåringar nästa år. Det är som om åren har börjat komma ikapp mig, jag är inte längre den yngsta utan jag slåss redan med 90-talister och inom några år är 00-talisterna redan igång. Så vad är en ålder egentligen? Vi har alltid fått höra att ålder är lika med erfarenhet, och att ha en ålder är att ha en alldeles egen speciell värld av kulturella referenser. Men vad gör då åldern med varandras uppfattning av varandra?
I Sverige får jag ofta höra att jag ser yngre ut än vad jag är. I Japan fick jag höra att jag såg äldre ut, och i Thailand gissade de rätt mestadels. Ibland har jag fått höra att jag ser fem år yngre ut - en smärre förolämpning har jag uppfattat det som men i slutändan står jag där och funderar: varför vill man se äldre ut som ung, för att sedan önska sig tillbaka den när man gått och blivit äldre?
För ålder är något som har blivit en alltmer viktig del i dagens samhälle. Tänker vi oss tillbaka till så sent som XXXX visste man oftast inte hur många år man var utan istället helt enkelt värderade ens handlingar och erfarenhet som ett tecken på åldern. Idag räknar vi ålder som ett konkret verktyg till människans utveckling i dagens samhälle. Föräldrar som tittar snett på den andra familjens barn och frågar hur många år det lilla barnet är "Två år? Jaha, ja då gick vår lilla Lisa redan...". Vi firar 10-åringen extra mycket för att denne har klivit in i en ny era av tvåsiffrigt nummer, 13-åringen  firas för att denne har nu klivit in i en tonårsperiod som några decennier tidigare inte ens fanns i samhället, och så här fortsätter sedan firandet med åldrar såsom 18, 20 för att sedan hamna stadigt på tal som antingen slutar på fem eller noll. Vilken besatthet för jämna siffror!
Vad har ålder inneburit egentligen för oss idag? Vad än en person har åstadkommit så jämförs det med dennes ålder. Vi frågar oss hur den där 18-åringen redan kan ha fem bolag. Ju lägre ålder, desto större förvåning.

0 Kommentarer  |  Taggar:
Utsedd till världens bästa hotellbyggnad 2012 (internationell tävling i Singapore) och alldeles om några få veckor kommer jag få uppleva detta alldeles speciella hotell. More to come!


0 Kommentarer  |  Taggar:
När jag bodde i Gävle cyklade jag alltid förbi julbocken på väg till gymnasiet och såg flera år hur den en dag stod där helt svart och naken. Att den därför brann ner i år igen var därför ganska väntat för att även om många säger att de är trötta på bockbrännarna så har det blivit en tradition. Jag önskar bara att jag hade satsat mina pengar på betsafe som hade 11 som odds!
Att bränna ner bocken brukar rubriceras som grov skadegörelse eller mordbrand – och vad jag kan minnas har bara en bockbrännare blivit dömd: en amerikan som hade fått höra att det var en tradition och tog det för bokstavligt... Så med honom i USA kryllar nu Gävle av anonyma bockbrännare. Ett år hörde jag vän säga att bocken kan brännas ner enkelt med en eldpil – några dagar sedan brann bocken ner av en grinchen med pil och båge – och jag frågade inte honom om det. Du vet, i Gävle bor man ibland dessa anonyma bockbrännare och man frågar ingen.

Ibland bygger de till och med större än originalet bakom

Det som det aldrig rapporteras om är den lilla bocken som står framför den stora. En ungefär 2,5 meter hög bock som några gymnasieelever bygger ihop varje år och den brinner eller vandaliseras absolut varje år. Typ.

0 Kommentarer  |  Taggar:


Oj, stora nyheter idag här i den värld vi kallar Kista Galleria: ett finskt fastighetsbolag har köpt Kista Galleria för 4,6 miljarder kronor! Anledningen är att köpcentrumet är en av de starkaste i Stockholmsregionen och har en stark framtid av tillväxt. Kul att höra när det annars ser ut att backa för gallerior i Sverige som helhet.

Läs mer här:

http://www.svd.se/naringsliv/branscher/bank-och-fastighet/finska-citycon-koper-kista-galleria_7768136.svd?utm_source=sharing&utm_medium=clipboard&utm_campaign=20121219

0 Kommentarer  |  Taggar:God jul och trevlig fortsättning! Jag har firat jul med familjen i Gävle men återvänder ikväll till Kista. Ska bli skönt att gymma igen!

Jag laddar upp inför stundande övernattning på Victoria Tower!

0 Kommentarer  |  Taggar: